Blockout

A napokban lezajlott Budapest Influencer Trip nevű eseményen több olyan magyar influenszer is részt vett, aki magát az LMBTQ+ közösség tagjának vagy támogatójának tekinti.

Az eseményt a kormányzat turisztikai szervezete, a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezte. Miután a résztvevők közül többen is megosztották a közösségi oldalukon, hogy az esemény részesei voltak, a megosztott bejegyzések alatt elindult a kommentáradat.

A hozzászólók többségében azt kifogásolták, hogy az adott influenszer miért fogadta el a meghívást és vett részt egy olyan rendezvényen, amelyet egy olyan szervezet rendezett, amelyik a kormányhoz köthető. Ahhoz a kormányhoz, amelyik folyamatosan az LMBTQ+ közösség tagjai ellen dolgozik a törvénykezéseivel, megnehezítve ezeknek az embereknek az életét és a mindennapjait.

Ezeknek az influenszereknek a többsége a saját bőrén érzi azt, hogy a kormány által hergelt társadalom egy része milyen kirekesztő és elutasító az LMBTQ+ közösség tagjaival szemben. Sokszor saját tartalmaikban is megosztják a személyes élményeiket, amik a mindennapokban érik őket. Ennek ellenére most mégis többen a nevüket és arcukat adták ehhez a rendezvényhez, kvázi felülírva, eltiporva azokat az elveiket, amikért elvileg kiállnak, kiálltak.

A követőik reakció sem maradtak el ennek következtében. Több reddit bejegyzésben is megemlítették név szerint a résztvevőket a hozzászólók, kifejezve nemtetszésüket, értetlenségüket és csalódottságukat. Többen is kikövették vagy tiltották a különböző közösségi oldalakon ezeket az influenszereket. Az influenszerek egy része miután észlelte, hogy az eseményen való részvétele milyen, számára negatív megítéléssel jár a követőik részéről, egyszerűen törölte a megosztott bejegyzését. Mintha ott sem lett volna, résztvevője sem lett volna az egésznek.

Azzal, hogy ezek a véleményvezérek, akik hangsúlyozzák az elfogadás fontosságát, akiket vagy akik barátait, ismerőseit is személy szerint is érintik a mindennapokban a kormány és a társadalom egy részéről folyamatosan sugárzó kirekesztő, gyűlölködő hozzáállás, azok most feladták az elveiket. Ezzel pedig nem azt közvetítik a követőik, rajongóik felé, hogy álljanak ki magukért. Azt közvetítik, hogy van olyan „előny”, amiért megéri feladni az elveiket, még ha ezzel magukat és a közösségük tagjait vagy a támogatásukról biztosított embereket is szemen köpik.